• Ana Sayfa
  • Hakkımızda
  • Oteller
  • Kişiye Özel Rezervasyon Formu
  • Kapadokya Rehberi
  • Galeri
  • Şartlar
  • iletişim
  Travel Agency in Cappadocia
Bizi Takip Edin >

Kapadokya Yeraltı Şehirleri

3/8/2014

1 Comment

 
Kapadokya yeralti sehirleri haritasıDerinkuyu Yeraltı Şehri
Yeraltı şehri, Kapadokya bölgesinin en ilginç kültürel zenginliklerinden biri olan çeşitli büyüklükteki yeraltı yerleşimleri 200 civarındadır. Ancak 300 km² bir alanı kaplayan Kapadokya bölgesinin bütün kasaba ve köylerinde büyüklü ve küçüklü kaya yerleşimi bulunduğundan bu sayı daha da artabilir. Bu kaya yerleşimlerinin büyük bir kısmı yumuşak volkanik tüfün aşağıya doğru derinlemesine oyulmasıyla inşa edilmişlerdir. 

Yeraltı şehirleri kavramı oldukça yaygın olarak kullanıldığından ve bazılarının 30.000 kişiyi barındırabilecek büyüklükte olmasından dolayı bir kısmını 'Yeraltı Şehri' olarak daha küçüklerini ise 'Yeraltı Köyü' olarak adlandırabiliriz.

Kapadokya Bölgesi, geçmişte sık sık çeşitli saldırılara maruz kaldığından, bu şehirlerin yapılış amacı, daha çok tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağlamaktır.

Yeraltı şehirleri yörede bulunan hemen hemen her evle gizli tünellerle bağlantılıdır. Yörede yaşamış olan insanlar kendilerini daha fazla güvende hissetmek ve düşman saldırılarından koruyabilmek için yaşadıkları kayadan evleri çeşitli yerlerine geçilmesi zor odalar, tuzaklar hazırlamış, ihtiyaç karşısında kayaların dibine doğru yeni odalar açmışlardır. Böylece koridorlar ve odalar çoğalarak yeraltı şehirlerini meydana gelmiştir. 
            Reed More Yazısına tıklayarak Makalenin tamamını okuyabilirsiniz >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kapadokya Bölgesi'nde Prehistorik (Tarih Öncesi) Döneme ait yerleşimler bulunmasına karşın bunların yeraltı şehirleri ile ilişkili henüz tam olarak belirlenememiştir. Ancak Prehistorik Dönem insanlarının hiç olmazsa birkaç odadan ibaret yapay kaya sığınaklarında barınmış olmaları tabiki mantık olarak kaçınılmazdır.

Orta ve Geç Tunç Çağı'na ait kaya kabartmalarının ve yazılı anıtların bölgede sıkça bulunması, ayrıca Hitit şehirlerindeki savunma sisteminde Potern adı verilen yeraltı geçitlerine sıkça rastlanması ve ustaca yapılması nedeniyle yeraltı şehirlerinin yapımında ya da genişletilmesinde Hititlerin de büyük katkısı olduğu artık kesin olarak bilinmektedir.

Hitit şehirlerinde bulunan gizli tüneller genellikle şehre yapılacak saldırılarda düşmanı pusuya düşürmek ve onları arkadan çevirmek için kullanılırdı. Bu yerleşim yerlerinin bir kısmını Hititler oymuşsa askeri amaçlı olarak oymuşlardır. Bundan dolayı herhangi bir arkeolojik buluntu ele geçmemesi normaldir. Ayrıca Hititlerden sonra gelen kavimlerin de bu izleri yoketmesi söz konusudur.

Kapadokya Bölgesi'nde kuvvetli bir Hitit yerleşimi olmamasına karşın bölgedeki tüm antik yerleşimlerde Hititlerin kalıntılarına rastlamak mümkündür. Bölgede yaşayan Hititlerin yerleşim amacıyla yumuşak tüfü oyup yaşadıkları tespit edilmiştir.

Ayrıca Topada (Ağıllı) ve Sivasa yazılı anıtlarının hemen yanında yeraltı şehirlerinin bulunması bu görüşü desteklemektedir. Özellikle Nevşehir civarında Roma Dönemi'ne ait kaya mezarları da yeraltı yerleşiminin hemen yakınında olup onlar gibi geniş alanlara yayılmıştır. Hatta kaya mezar odalarında yer alan nişli klineler yeraltı şehirlerinde de bulunmaktadır. Bu, Roma Dönemi halkının da yeraltı şehirlerinin yapımında bir rolü olduğunu göstermektedir. Yeraltı şehirlerine ait bütün bulgular M.S. 5-10. yüzyıllar arasına yani Bizans Dönemi'ne aittir. Genellikle dini ve sığınma amaçlı olarak kullanılan yeraltı şehirlerinin sayısı bu dönemde artmıştır. Bizans Dönemi'nde 7. yüzyılda başlayan Arap-Sasani akınları karşısında Kapadokya'da yaşayan Hıristiyan topluluklar sürgü taşlarını kapatarak kendilerini savunuyorlardı. Düşman ise içerde kendini pek çok tehlike ile karşı karşıya kalacağını bildiğinden daha çok su kuyularını zehirleyerek yerli halkı dışarı çıkartmak için çalışıyordu.

Selçukluların da bu yeraltı şehirlerinden yararlandıkları ve askeri amaçlı kullandıkları sanılmaktadır. Çünkü Kapadokya Bölgesindeki Selçuklu Kervansarayları bu yeraltı şehirlerinin 5-10 km uzağında bulunmaktadır. Örneğin Dolayhan Kervansarayı - Tilköy yeraltı şehri, Sarıhan Kervansarayı - Özkonak yeraltı şehri, Ağzıkarahan Kervansarayı - Pınarbaşı (Geyral) yeraltı şehri.

Yeraltı şehirleri hakkında en eski yazılı kaynak Xenophon'un 'Anabasis' adlı kitabıdır. Xenophon, Anadolu'da ve Kafkaslarda yaşayan insanların evlerini yerin altına oydukları ve evlerin birbirlerine dehlizlerle bağlı olduğundan bahsetmektedir. Xenophon M.Ö. 4. yüzyılda yaşadığına göre yeraltı yerleşimlerini en kesin bir şekilde bu döneme tarihlemek mümkündür.

Bölgedeki en eski ciddi çalışmayı 1960-1970 yılları arasında yapan Alman Martin Urban ise yeraltı yerleşimlerini M.Ö. 7.-8. yüzyıllara tarihlemektedir.

Sonuçta, elimizdeki mevcut bilgiler ışığında yeraltı yerleşimlerini bölgedeki ilk medeniyetlerle aynı zamana yani Prehistorik Döneme tarihlemek pek yanlış olmayacaktır. Çünkü taş endüstrisini oldukça iyi bilen Prehistorik Dönem insanlarının basit aletlerle yumuşak tüfü oyması zor değildir. Bu dönemde birkaç odadan ibaret olan, Kapadokya'ya gelen değişik topluluklar tarafından devamlı olarak genişletilen yeraltı yerleşimleri, bir önceki kültürün tüm arkeolojik izleri yok edilerek bugünkü halini almıştır. Ancak unutmamak gerekir ki yeraltı şehirlerinin en yaygın kullanımı Bizans Döneminde olmuştur.


Kapadokya gezisinin belkide en çok ilginizi çekecek bölümü.

Kapadokya’da yumuşak tüf kayalara oyularak yapılmış çok sayıda yeraltı şehri bulunuyor. Bunların başlıcaları Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak , Mucur, Örentepe, Gümüşkent, Tatlarin, Ovaören ve Gökçetoprak’ta yer alıyor. Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri en büyükleri.

Nevşehir’in 21 km. batısındaki Kaymaklı yeraltı şehri ile ondan 9 km. sonraki Derinkuyu yeraltı şehrini gezmek için girişten itibaren var olan yön levhalarını izliyorsunuz. Şehrin giriş katında hayvanların bağlandığı yerler bulunuyor. Sonra da yiyeceklerin depolandığı bir başka bölüme geçiliyor. Yeraltı şehrinin her bir bölümü diğerine dar tünellerle bağlanıyor. Ve her giriş değirmentaşı biçimindeki hareketli kaya kapılarla kapatılabiliyor, bu şekilde düşman saldırılarından korunuluyor. Yeraltı şehrinin şarap yapımında kullanılan odaları da var. Şehir toplam 40 metre derinlikte 8 kattan oluşuyor. Şehrin mükemmel bir doğal havalandırma sistemi var. Ortak mutfağı ikinci katta. Gerek Kaymaklı’daki, gerekse Derinkuyu’daki yeraltı şehirlerinin tüm katları henüz ziyarete açık değil. Kaymaklı’nın 20 metre derinlikteki 4. katına, Derinkuyu’da ise 55 metre derinlikteki 8. katına inilebiliyor. Derinkuyu’nun toplam alanı 4.5 kilometrekare. Yaklaşık 20.000 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Kaymaklı ise Derinkuyu’nun aşağı yukarı yarısı kadar.

Hristiyanlık döneminde de genişletildiği ve özellikle Arap akınlarına karşı korunmak amacıyla kullanıldığına ilişkin bilgiler var. Şehirlerin yiyecek depolamak amacıyla da kullanıldığı anlaşılıyor.Ayrıca akılalmaz doğal havalandırma sisteminden dolayı uzaylılar tarafından yapılmış olabileceğini iddia edenler bile var.

Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos'a 14 km. uzaklıktaki Özkonak kasabasında bulunan yeraltı şehri, İdiş Dağı'nın kuzey yamaçlarında volkanik, granit bünyeli tüf tabakalarının oldukça kalın olduğu bir yerde yapılmıştır. Yeraltı şehri henüz tam olarak temizlenmemiş olup temizlendiği kadarıyla ziyarete açılmıştır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir'e 20 km. mesafede bulunan Kaymaklı kasabasındadır. 8 katlı olup ilk katı erken dönem tarihlenmektedir. Roma ve Bizans dönemlerinde de diğer alanların oyularak genişletilmesi suretiyle yeraltı şehri haline dönüştürülmüştür. Bugün 4 katı ziyarete açıktır.

Tüf kayalara oyulmuş bu yeraltı şehri, bir kitlenin geçici olarak yaşayabilmesi için gerekli barınma şartlarına haizdir. Dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeyi önlemek için kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları vardır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir- Niğde karayolu üzerinde ve Nevşehir'e 30 km. uzaklıkta bulunan Derinkuyu ilçesindedir. Kaymaklı yeraltı şehrinde olduğu gibi burada da büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekânlar vardır. Bu yeraltı şehri 8 katlıdır. Kaymaklı yeraltı şehrinden farklı olarak burada misyonerler okulu, günah çıkartma yeri, vaftiz havuzu ve ziyaretçilerin ilgisini çeken kuyu mevcuttur.

Yeraltı şehirleri sadece Kappadokia bölgesinin jeolojik oluşumlarına özgü yapılar olup diğer bölgelerde bu tür örneklere rastlanmamaktadır.

Mazı Yeraltı Şehri

Antik adı "Mataza" olan Mazı köyü, Ürgüp'ün 18 km. güneyinde, Kaymaklı yeraltı şehrinin ise 10 km. doğusundadır.

Değişik yerlerde 4 girişi tespit edilebilmiştir; asıl girişi düzensiz taşlarla örülmüş koridor sağlamaktadır. Kısa koridordaki iri sürgü taşı, yeraltı şehrinin giriş çıkışını kontrol altına almaktadır. İç kısımdaki küçük oda, sürgü taşının rahat bir şekilde hareket etmesi için yapılmıştır. Yeraltı yerleşiminin geniş alanlarına yayılan ahırlar, diğerlerinden farksızdır. Ahırlardan kısa bir koridor vasıtasıyla yeraltı şehrinin kilisesine ulaşılmaktadır. Bu mekânın girişi sürgü taşı ile kapatılabilmektedir. Kilise apsisi, köşeye oyulmuştur ve cephesi kabartmalarla süslüdür.

Özlüce Yeraltı Şehri

Eski adı "Zile" olan Özlüce köyü merkezindeki yeraltı şehri, Nevşehir- Derinkuyu karayolu üzerindeki Kaymaklı kasabasının 6 km. batısındadır.

Girişte bazalttan yapılmış, birbirine geçmeli iki kemerli mekân bulunmaktadır. Daha sonra yine moloz taşlarla örülü 15 m. uzunluğunda bir geçit vasıtasıyla asıl tüf kayaya ulaşılmaktadır. Yeraltı şehrine girişi sağlayan taştan yapılmış mekânlar, asıl yeraltı şehrini oluşturan kaya oyma mekânlara nazaran daha yenidir. Bu koridorun bitiminde 1.75 m. çapında sert granit taştan yapılmış sürgü taşı bulunmaktadır.

Girişteki ana mekân, yeraltı yerleşiminin en geniş alanı olup iki bölümden ibarettir. Büyük mekânın sağında erzak depoları, solunda ise oturma odaları bulunmaktadır. Oldukça uzun olan galerilerin kenarlarında hücre tipi odalar, tabanlarda ise tuzaklar yer alır. Henüz ziyarete açılmamıştır.

Tatlarin Yeraltı Şehri

1991 yılında ziyarete açılan yeraltı şehri ise, mekânlarının büyüklüğü, erzak depolarının sayısının ve kiliselerin çokluğu nedeniyle askeri garnizon ya da manastır kompleksini akla getirir. Yeraltı şehri oldukça geniş alanlara yayılmış, ancak küçük bir kısmı temizlenebilmiştir. Halen iki katı gezilebilen yeraltı şehrinin en önemli özelliği diğer yeraltı şehirlerinde pek bulunamayan tuvalete sahip olmasıdır.

Turizme açılmış olan yeraltı şehirleri


Aksaray ili
  • Saratlı köy yeraltı şehri
  • Güzelyurt yeraltı şehri
  • Gaziemir yeraltı şehri
Kayseri ili
  • Ağırnas yeraltı şehri
Kırşehir ili
  • Mucur yeraltı şehri
  • Dulkadirli İnli Murat yeraltı şehri
  • Kümbetaltı yeraltı şehri
Nevşehir ili
  • Derinkuyu yeraltı şehri
  • Kaymaklı yeraltı şehri
  • Özkonak yeraltı şehri
  • Mazı köy yeraltı şehri
  • Özlüce köy yeraltı şehri
  • Sivasa köy yeraltı şehri
  • Tatlarin yeraltı şehri
  • Acıgöl yeraltı şehri
Niğde ili
  • Konaklı yeraltı şehri
  • Kavlaktepe yeraltı şehri



Turizme açılmamış olan yeraltı şehirleri


Aksaray ili
  • Eskil yeraltı şehri
  • Ortaköy-Ozancık yeraltı şehri
Kayseri ili
  • Sarnıçlı yeraltı şehri
Nevşehir ili
  • Avanos yeraltı şehri
Niğde ili
  • Kayır yeraltı şehri
  • Bağlama yeraltı şehri
  • Fertek yeraltı şehri
Yozgat ili
  • Çeşka Yeraltı Şehri
1 Comment
xyot5ı link
5/9/2016 05:29:24 am

of çok zor

Reply



Leave a Reply.

    Kapadokya Tatil Rehberi
    Kapadokya Gezginleri

    Editör

    Kapadokyaya geldiğinizde günlük yöresel yemek hazırlama kurslarına katılabileceğinizi biliyormuydunuz ?
    Detaylar için TIKLAYIN

    Arşivler 

    July 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014
    February 2014
    January 2014

    Kategoriler

    All
    Firmamız Hakkında
    İpekci Turizm Tur Hizmetleri
    Kapadokya Balon Turları
    Kapadokyada Gezi Turlar
    Kapadokyadaki Masraflarınız
    Kapadokyadaki Masraflarınız
    Kapadokya Genel
    Kapadokya Müzeleri
    Kapadokya Turk Gecesi
    Kapadokya Vadileri
    Kapadokya Ve Medya
    Kapadokya Yeme Ve Icme
    Kapadokya Yeralti Sehirleri

    RSS Feed

    Kapadokya Rehberi
    Bir Zamanlar Kapadokyada

    Kapadokya Rehberi

    Kobicity Firma Rehberi
    Firma Rehberi
    Kapadokyanın Meşhur Yemekleri
    En Meşhur Yürüyüş Vadileri
    En Meşhur Eski Kiliseleri
    İlginç Kapadokya Bilgileri
    Kapadokyada Hangi Filimler Çekildi
    Kapadokya Balon Turları Hakkında 
    Kapadokya Günlük Turları Hakkında
    Kapadokyayı Taksi İle Gezin
    Kapadokyayı Kiralık Araç İle Gezin
    Kapadokyayı Kendi Aracınızla Gezin
    Kapadokyayı Rehber Eşliğinde Taksi ile Gezin
    Kapadokyayı Rehber Eşliğinde Minibüs ile Gezin
    Kapadokya Ören Yerleri Giriş Ücretleri Nedir?
    Neden Kapadokyada Herşey Dahil Konaklama Sistemi Mevcut Değil?
    Neden Kapadokya 3 ayrı Gezi Bögesine Ayrılmıştır?
    Balon Turları Fiyat Farklılıkları Neden Olmaktadır?
    Kapadokya At Turu İzlenimleri
    Kapadokya Jeep Safari İzlenimleri
    Kapadokya Türk Gecesi Şov u İzlenimleri
    Kapadokya Derviş Gösterisi İzlenimleri
    Kapadokyada Ulaşım Ücretleri 
    Kapadokyada Kaç Ayrı Çeşit Tur Yapılabilir?
    Kapadokya Ören Yerleri Listesi
    Kapadokya Hakkında Bilmedikleriniz-Duymadıklarınız
    Kapadokyada Yatırım Yapacaklar Buraya
    Eski Evler ve Mağra Odalar Hakkında
    Kapadokyada Yapılan Etkinlikler-Şenlikler-Festivaller
    Kapadokyaya Ulaşım Nasıl Sağlanır?
    Kapadokyada Kaç Çeşit Otel Vardır?
    Kapadokyadaki Restaurantlar
    Kapadokyada Alışveriş
    Kapadokyadaki Ünlü Halı Fabrikaları
    Kapadokyadaki Ünlü Halı Mağzaları
    Kapadokyadaki Seramik Atölyeleri
    Kapadokyadaki Çanak-Çömlek Atölyeleri 
    Kapadokyadaki Değerli Taş Atölyeleri
    Kapadokya İsmi Nereden Gelmiştir?
    Kapadokyada Hangi Topluluklar Yaşadı?
    Kapadokyadaki Yeraltı Şehirleri
    Kapadokyada Bulunmuş Defineler
    Kapadokyanın Yerel Halkı Ne Yapar?
    Turizm Bölgelerinde Kendinizi Hiç Yabancı Gibi Hissettinizmi?

HİZMETLERİMİZ

  • Otel Rezervasyonları
  • Araç Kiralama
  • Uçak ve Otobüs Bileti
  • Kapadokya Turları
  • Kişiye Özel Tatil
  • Grup Tatil Paketleri
  • Özel Tatil Paketleri
  • At Turları
  • Atv Turları
  • Balon Turları
  • Balayı Paketleri
  • Hamam/SPA
  • Derviş Gösterisi
  • Türk Gecesi
  • Vadi Yürüyüş Turları
  • Erciyes Kayak Turu
  • Günübirlik Turlar 

ŞİRKETİMİZ

  • Ana Sayfa
  • Hakkımızda
  • SSS
  • Kişiye Özel Tatil
  • Kullanım Şartları
  • Müşteri Görüşleri
  • İletişim

DESTEK

info@kapadokyazamani.com
FACEBOOK
Adres:Bilal Eroğlu Cad. No: 5/B Goreme / Nevsehir


Tel: 0384 271 24 07
Faks: 0384 271 24 08
Gsm: 05320615950

HAVA DURUMUNU GÖRÜN

Hava durumu widget'ı
YoWindow.com Forecast by yr.no